Black label problem

Post here items relating to Dapol.
Zeno
Posts: 91
Joined: Sat Oct 10, 2020 11:39 pm
Location: Cyprus
Contact:

Black label problem

#1

Post by Zeno »

Whilst having the model run on a layout that I’m working on to test if it there are any problems are junctions and such , I noticed smoke coming out from the wheels of the loco
To make sure this isn’t just the smoke from the chimney drifting to the wheels I put it on a rolling road and record it
If anyone knows how to solve this issue or what might cause it please do comment

https://streamable.com/qr1tzj
A little dingy , but I’ll get there :lol:
brian1951
Site Admin
Posts: 904
Joined: Thu Oct 04, 2018 5:52 pm
Location: Welsh Borders.
Contact:

Re: Black label problem

#2

Post by brian1951 »

Looks like loco has been over filled with smoke oil, it will burn off in time. Only a few drops are required.
Zeno
Posts: 91
Joined: Sat Oct 10, 2020 11:39 pm
Location: Cyprus
Contact:

Re: Black label problem

#3

Post by Zeno »

It has been running for 15-20minutes still same thing is happening
Is there some sort of seal that needs changing ?
A little dingy , but I’ll get there :lol:
brian1951
Site Admin
Posts: 904
Joined: Thu Oct 04, 2018 5:52 pm
Location: Welsh Borders.
Contact:

Re: Black label problem

#4

Post by brian1951 »

You will need to remove the body and clean the smoke unit out, reassembly and refit. This is the smoke unit
Image
Zeno
Posts: 91
Joined: Sat Oct 10, 2020 11:39 pm
Location: Cyprus
Contact:

Re: Black label problem

#5

Post by Zeno »

Any chance you could help me take the body off without damaging the lights at the front of the locomotive?
A little dingy , but I’ll get there :lol:
brian1951
Site Admin
Posts: 904
Joined: Thu Oct 04, 2018 5:52 pm
Location: Welsh Borders.
Contact:

Re: Black label problem

#6

Post by brian1951 »

Firstly detach tender from loco, ideally a loco holder is best for these models to protect them, a piece of foam or tubular pipe lagging works. Under the loco are 4 screws 2 front and 2 rear the body lifts up when these are removed, now carefully unplug the wires that stop the body come off. The smoke unit is now easy to remove. Care should be taken on reassemble and dont over tighten the small screws on smoke unit.
Zeno
Posts: 91
Joined: Sat Oct 10, 2020 11:39 pm
Location: Cyprus
Contact:

Re: Black label problem

#7

Post by Zeno »

Thanks for the help all sorted out
Found the cause of the problem
Bought this loco used two weeks ago
Understandable as to why it had the problem
Cotton was burnt to crisp

Image
A little dingy , but I’ll get there :lol:
brian1951
Site Admin
Posts: 904
Joined: Thu Oct 04, 2018 5:52 pm
Location: Welsh Borders.
Contact:

Re: Black label problem

#8

Post by brian1951 »

Well done, its looks like the one element may be the problem too, try to clean the element up very carefully, im not sure what the wadding is made from.
Zeno
Posts: 91
Joined: Sat Oct 10, 2020 11:39 pm
Location: Cyprus
Contact:

Re: Black label problem

#9

Post by Zeno »

I just used vape cotton and it seems to work absolutely fine
Cleaned the heating element up as well
Wondering if the MTH heating elements could be used as replacements when these ones go bad. Haven’t been able to find any replacements for those from dapol or dcc supplies
A little dingy , but I’ll get there :lol:
brian1951
Site Admin
Posts: 904
Joined: Thu Oct 04, 2018 5:52 pm
Location: Welsh Borders.
Contact:

Re: Black label problem

#10

Post by brian1951 »

It looks very likely, i found this one https://www.whiterosehobbies.com/mth-ai ... smoke-unit. As for Dapol and Dcc Supplies there service is worse than useless im affraid.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest