Black label problem

Post here items relating to Dapol.
Zeno
Posts: 91
Joined: Sat Oct 10, 2020 11:39 pm
Location: Cyprus
Contact:

Re: Black label problem

#21

Post by Zeno »

Having worked on the roco br10 I just assumed that those would be sprung too.
It’s very interesting as on the rolling road it has a constant clicking noise
My other locks don’t
But when on proper tracks the clicking disappears
Wonder if it’s simply the weight of the loco, just weird as last few times on the rolling road it has been silent as can be
Thanks for the help once again
A little dingy , but I’ll get there :lol:
Zeno
Posts: 91
Joined: Sat Oct 10, 2020 11:39 pm
Location: Cyprus
Contact:

Re: Black label problem

#22

Post by Zeno »

Here’s a video of it maybe it’ll help
https://streamable.com/khib0z
A little dingy , but I’ll get there :lol:
brian1951
Site Admin
Posts: 905
Joined: Thu Oct 04, 2018 5:52 pm
Location: Welsh Borders.
Contact:

Re: Black label problem

#23

Post by brian1951 »

Turn the sound off on the loco and film again.
Zeno
Posts: 91
Joined: Sat Oct 10, 2020 11:39 pm
Location: Cyprus
Contact:

Re: Black label problem

#24

Post by Zeno »

There is no sound
It’s off
A little dingy , but I’ll get there :lol:
brian1951
Site Admin
Posts: 905
Joined: Thu Oct 04, 2018 5:52 pm
Location: Welsh Borders.
Contact:

Re: Black label problem

#25

Post by brian1951 »

Ok, i cant tell what it could be, unless the valve gear is catching somewhere,
User avatar
Walkingthedog
Posts: 3508
Joined: Thu Oct 04, 2018 5:51 pm
Location: HAZLEMERE, BUCKS.
Contact:

Re: Black label problem

#26

Post by Walkingthedog »

The click appears to be as the weights pass over the rollers. Is there something on the wheel tread. If not I agree with Brian about the connecting rods/valve gear catching.

Having reread the post, surely the clicking is a fault on the rolling road as it only happens on it.
Nurse, the screens!
User avatar
Steve M
Posts: 2065
Joined: Thu Oct 04, 2018 5:29 pm
Location: Rochester, Kent
Contact:

Re: Black label problem

#27

Post by Steve M »

Can I add that it was running perfectly on track?
"Not very stable, but incredibly versatile." ;)
User avatar
Walkingthedog
Posts: 3508
Joined: Thu Oct 04, 2018 5:51 pm
Location: HAZLEMERE, BUCKS.
Contact:

Re: Black label problem

#28

Post by Walkingthedog »

Exactly Steve. Obviously some sort of interaction between the loco and the rolling road.
Nurse, the screens!
User avatar
IanS
Posts: 752
Joined: Thu Oct 04, 2018 6:19 pm
Location: The Original Washington, UK
Contact:

Re: Black label problem

#29

Post by IanS »

When the long con-rod connecting the 3 wheels is up, then the sound happens. The position of the con-rod on the other side is unknown, but assuming 1/4 ing is correct then it will be rising or falling.

It certainly sounds and looks like the position of the con rod is influential in the noise production.

Does it make the same noise with the body removed when on the rolling road?
Zeno
Posts: 91
Joined: Sat Oct 10, 2020 11:39 pm
Location: Cyprus
Contact:

Re: Black label problem

#30

Post by Zeno »

Yes when the body is off the noice continues without the body
I think I’ll just reclean wheels and see how that goes
A little dingy , but I’ll get there :lol:
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest